Babgulyás

A babgulyás nemcsak egy tartalmas egytálétel, hanem igazi közösségi élmény is: a lassan fővő marhahús, a selymes zöldségek és a fűszerpaprika mély, karakteres íze összeérve olyan ételt ad, ami a legegyszerűbb hétköznapot is ünneppé varázsolja. Ez az a leves, ami egy hideg napon felmelegít, egy hosszú nap után jóllakat.

1 adagban

TápanyagMennyiség
Kalória322 kcal
Szénhidrát22,3 g
Fehérje27 g
Zsír15 g – ebből telített: 4 g
Rost7 g
2 g

Hozzávalók (6 adaghoz)

  • 500 g marha lábszár
  • 5 kisebb vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 paszternák
  • ½ zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek paradicsompüré vagy 2 db paradicsom
  • 1 tv paprika
  • 1 konzerv fehérbab (240 g)
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 ek édesnemes pirospaprika
  • 3 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • 50 ml olaj

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk.
  2. Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, majd mehet rá a tv paprika.
  3. Amikor a hagyma és a tv paprika megdinsztelődött, és egy masszává állt össze, mehet hozzá a felkockázott marha.
  4. Sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon körbepirítjuk, amíg minden oldala színt kap.
  5. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát és a köményt, gyorsan elkeverjük, és felöntjük kb. 1–1,5 liter vízzel.
  6. Beletesszük a babérlevelet, majd kis lángon főzzük kb. 2 órán át, amíg a hús majdnem megpuhul.
  7. Amikor kezdi elfőni a levét, mindig utána öntünk annyit, hogy bőven elfedje.
  8. Közben a répát, paszternákot, zellert felkockázzuk.
  9. Amikor a hús 3/4-ig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, a babot és az összekötött petrezselyem csomót.
  10. Felöntjük még vízzel.
  11. Tovább főzzük, amíg a hús és a zöldségek is teljesen megpuhulnak.
  12. Forrón, friss kenyérrel kínáljuk.

Vélemény, hozzászólás?