A babgulyás nemcsak egy tartalmas egytálétel, hanem igazi közösségi élmény is: a lassan fővő marhahús, a selymes zöldségek és a fűszerpaprika mély, karakteres íze összeérve olyan ételt ad, ami a legegyszerűbb hétköznapot is ünneppé varázsolja. Ez az a leves, ami egy hideg napon felmelegít, egy hosszú nap után jóllakat.
1 adagban
| Tápanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Kalória | 322 kcal |
| Szénhidrát | 22,3 g |
| Fehérje | 27 g |
| Zsír | 15 g – ebből telített: 4 g |
| Rost | 7 g |
| Só | 2 g |
Hozzávalók (6 adaghoz)
- 500 g marha lábszár
- 5 kisebb vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 paszternák
- ½ zeller
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek paradicsompüré vagy 2 db paradicsom
- 1 tv paprika
- 1 konzerv fehérbab (240 g)
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek édesnemes pirospaprika
- 3 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 50 ml olaj
Elkészítés
- A vöröshagymát apróra vágjuk.
- Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük a hagymát, majd mehet rá a tv paprika.
- Amikor a hagyma és a tv paprika megdinsztelődött, és egy masszává állt össze, mehet hozzá a felkockázott marha.
- Sózzuk, borsozzuk, és nagy lángon körbepirítjuk, amíg minden oldala színt kap.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát és a köményt, gyorsan elkeverjük, és felöntjük kb. 1–1,5 liter vízzel.
- Beletesszük a babérlevelet, majd kis lángon főzzük kb. 2 órán át, amíg a hús majdnem megpuhul.
- Amikor kezdi elfőni a levét, mindig utána öntünk annyit, hogy bőven elfedje.
- Közben a répát, paszternákot, zellert felkockázzuk.
- Amikor a hús 3/4-ig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, a babot és az összekötött petrezselyem csomót.
- Felöntjük még vízzel.
- Tovább főzzük, amíg a hús és a zöldségek is teljesen megpuhulnak.
- Forrón, friss kenyérrel kínáljuk.




