Nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűsítő, zamatos paradicsomsaláta, ami egyszerre frissít fel és dobja fel az étkezést. Ez a klasszikus változat lilahagymával, almaecetes-olívaolajos öntettel és friss zöldfűszerekkel készül – egyszerű, mégis tökéletes kiegészítője grillezett húsoknak, halaknak, vagy akár egy szelet jó kovászos kenyérnek. Ráadásul pár perc alatt elkészül, és még annál is finomabb, ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
1 adagban
Kalória | 59 kcal |
Fehérje | 1 g |
Szénhidrát | 3 g |
Zsír | 4 g – ebből telített: 0,1 g |
Rost | 3 g |
Só | 0,1 g |
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál almaecet
- 1 kis csokor friss petrezselyem (vagy 1 evőkanál szárított)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A paradicsomokat mosd meg, majd karikázd vagy cikkezd fel ízlés szerint.
- A lilahagymát vékony szeletekre vágd, majd ha túl intenzív az íze, áztasd pár percre hideg vízbe, utána szűrd le.
- Egy nagy tálban keverd össze a paradicsomot és a lilahagymát.
- Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, almaecetet, az apróra vágott petrezselymet, az oregánót, valamint ízlés szerint sót és borsot.
- Öntsd az öntetet a salátára, majd óvatosan forgasd össze.
- Tálalás előtt hagyd állni 10–15 percet, hogy az ízek jól összeérjenek.
