Szilvás morzsasüti

Van valami megnyugtató abban, amikor a sütőből kiárad a frissen sült szilva és a fahéj illata. Ez a szilvás morzsasüti egyszerű, mégis különleges desszert: alul szaftos, fűszeres gyümölcsréteg, felül pedig ropogós, aranybarna morzsa. A teljes kiőrlésű liszt és a zabpehely nemcsak tartalmasabbá és laktatóbbá teszi, hanem egy kis plusz rostot is csempész a süteménybe. Akár hétvégi családi ebéd után, akár délutáni kávé mellé készíted, biztosan nagy sikere lesz.

1 adagban

TápanyagMennyiség
Kalória297 kcal
Szénhidrát33 g
Fehérje6 g
Zsír17 g – ebből telített: 10 g
Rost5 g
<0,1 g

Hozzávalók (8 adaghoz)

  • 500 g szilva (kimagozva, kockára vágva)
  • 1 ek őrölt fahéj
  • negyedannyi édesítő ízlés szerint (kb. 2–3 ek cukornak megfelelő mennyiség)
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g zabpehely
  • 150 g vaj (hideg, kockázva)

Elkészítés

  1. A megmosott szilvát magozzuk ki, és vágjuk kockákra.
  2. Egy serpenyőben kezdjük el felfőzni a szilvát. Öntsünk hozzá egy deci vizet, adjuk hozzá a fahéjat és a negyedannyit is.
  3. Amikor darabos, sűrű masszát kapunk, akkor kész van a szilvás alap.
  4. Egy sütőtál aljára öntsük át. Ehhez használhatunk pitetálat is.
  5. A lisztet, a zabpelyhet és az édesítőt keverjük össze.
  6. Adjuk hozzá a hideg vajkockákat, majd az ujjbegyeinkkel vagy késes aprítóval dolgozzuk morzsás állagúra.
  7. A szilvára egyenletesen szórjuk rá a morzsát.
  8. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30–35 perc alatt süssük aranybarnára.

Vélemény, hozzászólás?