Ahogy beköszönt az ősz, valahogy minden egy kicsit lelassul. A reggelek hűvösebbek, a levegőben fahéj és szilva illata keveredik, és ilyenkor mindig kedvem támad sütni valami egyszerűt, ami melegséget hoz a konyhába. Ez a szilvás muffin pont ilyen: puha, illatos, kicsit fűszeres, és közben teljesen IR-barát. Nem kell hozzá különleges alapanyag, mégis igazi komfortsüti lesz belőle — olyan, amit jólesik délutánra egy kis pihenés mellé.

1 darabban
| Tápanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Kalória | 226 kcal |
| Szénhidrát | 20 g |
| Fehérje | 11 g |
| Zsír | 11 g – ebből telített: 5 g |
| Rost | 7 g |
| Só | <0,1 g |
Hozzávalók (6 muffinhoz)
- 500 g szilva (kimagozva, felkockázva vagy szeletelve)
- 1 tojás
- 50 g vaj (olvasztva, de nem forrón)
- 1 tk vanília őrlemény
- 1 csapott ek fahéj
- 2 dl cukormentes mandulaital
- ½ csomag sütőpor
- 1 ek negyedannyi édesítő (ízlés szerint növelhető)
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g mandulaliszt

Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a teljes kiőrlésű lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a fahéjat és a vaníliát.
- Egy másik tálban felverjük a tojást az édesítővel, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat és a mandulaitalt.
- A nedves és a száraz keveréket összeforgatjuk, amíg egynemű, sűrű, de nem száraz tésztát kapunk.
- A felkockázott szilvát egy serpenyőben összekeverjük a fahéjjal, adunk hozzá 1 evőkanál negyedannyi édesítőt, majd egy deci vízzel elkezdjük felfőzni. Amikor már kicsit elkezd lekvár jellegű állagot felvenni, félrehúzzuk a tűzhelyről.
- Egy muffinformába (6 darabos) elkezdjük a feléig belekanalazni a tésztát, rá teszünk egy kanállal a szilva szószból, majd arra megint annyi tésztát, hogy épp a karimájáig érjen.
- A tetejére tehetünk szeletelt mandulát vagy diót.
- A muffinokat 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni, hogy a belseje ne legyen túl nedves.




