Szilvás muffin

Ahogy beköszönt az ősz, valahogy minden egy kicsit lelassul. A reggelek hűvösebbek, a levegőben fahéj és szilva illata keveredik, és ilyenkor mindig kedvem támad sütni valami egyszerűt, ami melegséget hoz a konyhába. Ez a szilvás muffin pont ilyen: puha, illatos, kicsit fűszeres, és közben teljesen IR-barát. Nem kell hozzá különleges alapanyag, mégis igazi komfortsüti lesz belőle — olyan, amit jólesik délutánra egy kis pihenés mellé.

1 darabban

TápanyagMennyiség
Kalória226 kcal
Szénhidrát20 g
Fehérje11 g
Zsír11 g – ebből telített: 5 g
Rost7 g
<0,1 g

Hozzávalók (6 muffinhoz)

  • 500 g szilva (kimagozva, felkockázva vagy szeletelve)
  • 1 tojás
  • 50 g vaj (olvasztva, de nem forrón)
  • 1 tk vanília őrlemény
  • 1 csapott ek fahéj
  • 2 dl cukormentes mandulaital
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 ek negyedannyi édesítő (ízlés szerint növelhető)
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g mandulaliszt

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra (alsó-felső sütés).
  2. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a teljes kiőrlésű lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a fahéjat és a vaníliát.
  3. Egy másik tálban felverjük a tojást az édesítővel, majd hozzáöntjük az olvasztott vajat és a mandulaitalt.
  4. A nedves és a száraz keveréket összeforgatjuk, amíg egynemű, sűrű, de nem száraz tésztát kapunk.
  5. A felkockázott szilvát egy serpenyőben összekeverjük a fahéjjal, adunk hozzá 1 evőkanál negyedannyi édesítőt, majd egy deci vízzel elkezdjük felfőzni. Amikor már kicsit elkezd lekvár jellegű állagot felvenni, félrehúzzuk a tűzhelyről.
  6. Egy muffinformába (6 darabos) elkezdjük a feléig belekanalazni a tésztát, rá teszünk egy kanállal a szilva szószból, majd arra megint annyi tésztát, hogy épp a karimájáig érjen.
  7. A tetejére tehetünk szeletelt mandulát vagy diót.
  8. A muffinokat 25–30 perc alatt aranybarnára sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni, hogy a belseje ne legyen túl nedves.

Vélemény, hozzászólás?