Van az a fajta étel, amihez mindig visszatérünk. Nálam ilyen a fasírt — egyszerre idézi a vasárnapi ebédek hangulatát és a gyerekkor illatait. Mostanra viszont megtanultam úgy elkészíteni, hogy ne csak finom, hanem IR-barát is legyen. Ez a változat épp annyira omlós és fűszeres, mint a klasszikus, csak egy kicsit könnyebb: teljes kiőrlésű zsemlemorzsával, sütőben sütve, extra olaj nélkül. Tökéletes ebédre egy adag bulgurral és friss salátával, vagy akár meal prephez is, mert másnap is ugyanolyan szaftos marad.

1 darabban
| Tápanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Kalória | 88 kcal |
| Szénhidrát | 2 g |
| Fehérje | 9 g |
| Zsír | 5 g – ebből telített: 1 g |
| Rost | 0,4 g |
| Só | 1 g |
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 500 g darált sertéslapocka
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál szárított majoranna
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- só, bors ízlés szerint

Elkészítés
- Egy nagy tálban összekeverjük a darált húst a tojással, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel: a paprikával, majorannával, petrezselyemmel, sóval és borssal.
- Alaposan összedolgozzuk a masszát, amíg egynemű és formázható nem lesz. Ha túl lágy, adhatunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
- A kezünkkel kis gombócokat formázunk belőle, majd enyhén ellapítjuk őket.
- A fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Alternatívaként serpenyőben kevés olajon is megsüthetjük őket, de a sütőben készült változat zsírszegényebb és könnyebb.

