Fasírt

Van az a fajta étel, amihez mindig visszatérünk. Nálam ilyen a fasírt — egyszerre idézi a vasárnapi ebédek hangulatát és a gyerekkor illatait. Mostanra viszont megtanultam úgy elkészíteni, hogy ne csak finom, hanem IR-barát is legyen. Ez a változat épp annyira omlós és fűszeres, mint a klasszikus, csak egy kicsit könnyebb: teljes kiőrlésű zsemlemorzsával, sütőben sütve, extra olaj nélkül. Tökéletes ebédre egy adag bulgurral és friss salátával, vagy akár meal prephez is, mert másnap is ugyanolyan szaftos marad.

1 darabban

TápanyagMennyiség
Kalória88 kcal
Szénhidrát2 g
Fehérje9 g
Zsír5 g – ebből telített: 1 g
Rost0,4 g
1 g

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 500 g darált sertéslapocka
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál szárított majoranna
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a darált húst a tojással, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel: a paprikával, majorannával, petrezselyemmel, sóval és borssal.
  2. Alaposan összedolgozzuk a masszát, amíg egynemű és formázható nem lesz. Ha túl lágy, adhatunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
  3. A kezünkkel kis gombócokat formázunk belőle, majd enyhén ellapítjuk őket.
  4. A fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Alternatívaként serpenyőben kevés olajon is megsüthetjük őket, de a sütőben készült változat zsírszegényebb és könnyebb.

Vélemény, hozzászólás?