A sajtos rúd igazi klasszikus sós vendégváró: egyszerűen elkészíthető, mégis mindenki kedvence. A kívül aranybarnára sült, ropogós, belül omlós tészta és a gazdag sajtos íz kombinációja ellenállhatatlanná teszi. Akár egy leves mellé kínálod, akár vendégségbe készíted előre, garantáltan pillanatok alatt el fog fogyni. Ez a változat teljes kiőrlésű liszttel készül, így egy fokkal egészségesebb, miközben megőrzi a hagyományos sajtos rúd minden finomságát.

1 darabban
| Tápanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Kalória | 46 kcal |
| Szénhidrát | 3,5 g |
| Fehérje | 1,4 g |
| Zsír | 3 g – ebből telített: 1,4 g |
| Rost | 0,3 g |
| Só | <0,1 g |
Hozzávalók (60 darabhoz)
- 210 g teljes kiőrlésű liszt
- 90 g finomliszt
- 100 g hideg vaj
- 4 ek tejföl
- 2 tk sütőpor
- ¼ tk pirospaprika
- csipetnyi cayenne bors
- 200 g reszelt sajt (pl. gouda, de más jól olvadó sajt is használható)
- 1 tojás a lekenéshez (opcionális)
Elkészítés
- A liszteket szitáljuk össze a sütőporral, pirospaprikával és a cayenne borssal.
- Adjuk hozzá a hideg, kockázott vajat, majd morzsoljuk el a liszttel (géppel is lehet).
- Keverjük bele a tejfölt és 50 g reszelt sajtot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává, ha nem géppel csináljuk.
- Ha túl száraznak érződik, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt.
- Pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra.
- Vágjuk derelyevágóval vagy késsel kb. 1–2 cm széles, 8–10 cm hosszú csíkokra.
- A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük meg felvert tojással (ettől szép fényt kap), és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
- Előmelegített sütőben, 180 °C-on (alsó-felső sütés) kb. 20 percig süssük, amíg aranybarnára pirulnak.

Havas Dóra eredeti receptje átalakítva.

