Sajtos rúd

A sajtos rúd igazi klasszikus sós vendégváró: egyszerűen elkészíthető, mégis mindenki kedvence. A kívül aranybarnára sült, ropogós, belül omlós tészta és a gazdag sajtos íz kombinációja ellenállhatatlanná teszi. Akár egy leves mellé kínálod, akár vendégségbe készíted előre, garantáltan pillanatok alatt el fog fogyni. Ez a változat teljes kiőrlésű liszttel készül, így egy fokkal egészségesebb, miközben megőrzi a hagyományos sajtos rúd minden finomságát.

1 darabban

TápanyagMennyiség
Kalória46 kcal
Szénhidrát3,5 g
Fehérje1,4 g
Zsír3 g – ebből telített: 1,4 g
Rost0,3 g
<0,1 g

Hozzávalók (60 darabhoz)

  • 210 g teljes kiőrlésű liszt
  • 90 g finomliszt
  • 100 g hideg vaj
  • 4 ek tejföl
  • 2 tk sütőpor
  • ¼ tk pirospaprika
  • csipetnyi cayenne bors
  • 200 g reszelt sajt (pl. gouda, de más jól olvadó sajt is használható)
  • 1 tojás a lekenéshez (opcionális)

Elkészítés

  1. A liszteket szitáljuk össze a sütőporral, pirospaprikával és a cayenne borssal.
  2. Adjuk hozzá a hideg, kockázott vajat, majd morzsoljuk el a liszttel (géppel is lehet).
  3. Keverjük bele a tejfölt és 50 g reszelt sajtot, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává, ha nem géppel csináljuk.
  4. Ha túl száraznak érződik, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt.
  5. Pihentessük a hűtőben legalább 30 percig.
  6. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra.
  7. Vágjuk derelyevágóval vagy késsel kb. 1–2 cm széles, 8–10 cm hosszú csíkokra.
  8. A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
  9. Kenjük meg felvert tojással (ettől szép fényt kap), és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
  10. Előmelegített sütőben, 180 °C-on (alsó-felső sütés) kb. 20 percig süssük, amíg aranybarnára pirulnak.

Havas Dóra eredeti receptje átalakítva.

Vélemény, hozzászólás?