A fügés-diós pite igazi őszi hangulatot idéző desszert, amelyben a friss, mézédes füge és a ropogós dió párosa találkozik az omlós, teljes kiőrlésű tésztával. Egyszerre elegáns és rusztikus sütemény: tökéletes hétvégi családi ebéd után, de vendégvárónak is remek választás. A fahéj finom melegséget ad az ízeknek, így minden falat egy kicsit ünnepi hangulatot varázsol az asztalra.

1 adagban
| Tápanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Kalória | 466 kcal |
| Szénhidrát | 37 g |
| Fehérje | 8 g |
| Zsír | 32 g – ebből telített: 18 g |
| Rost | 7 g |
| Só | <0,1 g |
Hozzávalók (8 adaghoz)
- 300 g teljes kiőrlésű liszt
- 200 g hideg vaj
- 1 db tojás
- Negyedannyi édesítő
- 2 ek tejföl
- 100 g darált dió
- 500 g friss füge
- 1 ek fahéj
Elkészítés
- A lisztet keverjük össze 3 evőkanál negyedannyival, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat. Adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, majd gyúrjuk egynemű, omlós tésztává. Pihentessük hűtőben kb. 30 percig.
- Közben a fügéket mossuk meg, negyedeljük fel, majd keverjük össze a fahéjjal, és adjunk hozzá 2 evőkanál negyedannyit.
- A diót vágjuk kisebb darabokra.
- A pihentetett tészta háromnegyedét lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Az alját szurkáljuk meg villával.
- Szórjuk a tésztára a darált diót fahéjjal elkeverve, majd egyenletesen rendezzük el rajta a fügeszeleteket.
- A tetejére reszeljük a tészta maradék részét, és szórjuk meg a dióval.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 30–35 percig, amíg a tészta aranybarna lesz, a füge pedig kissé karamellizálódik.
- Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk.


