Fügés-diós pite

A fügés-diós pite igazi őszi hangulatot idéző desszert, amelyben a friss, mézédes füge és a ropogós dió párosa találkozik az omlós, teljes kiőrlésű tésztával. Egyszerre elegáns és rusztikus sütemény: tökéletes hétvégi családi ebéd után, de vendégvárónak is remek választás. A fahéj finom melegséget ad az ízeknek, így minden falat egy kicsit ünnepi hangulatot varázsol az asztalra.

1 adagban

TápanyagMennyiség
Kalória466 kcal
Szénhidrát37 g
Fehérje8 g
Zsír32 g – ebből telített: 18 g
Rost7 g
<0,1 g

Hozzávalók (8 adaghoz)

  • 300 g teljes kiőrlésű liszt
  • 200 g hideg vaj
  • 1 db tojás
  • Negyedannyi édesítő
  • 2 ek tejföl
  • 100 g darált dió
  • 500 g friss füge
  • 1 ek fahéj

Elkészítés

  1. A lisztet keverjük össze 3 evőkanál negyedannyival, majd morzsoljuk el benne a hideg vajat. Adjuk hozzá a tojást és a tejfölt, majd gyúrjuk egynemű, omlós tésztává. Pihentessük hűtőben kb. 30 percig.
  2. Közben a fügéket mossuk meg, negyedeljük fel, majd keverjük össze a fahéjjal, és adjunk hozzá 2 evőkanál negyedannyit.
  3. A diót vágjuk kisebb darabokra.
  4. A pihentetett tészta háromnegyedét lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Az alját szurkáljuk meg villával.
  5. Szórjuk a tésztára a darált diót fahéjjal elkeverve, majd egyenletesen rendezzük el rajta a fügeszeleteket.
  6. A tetejére reszeljük a tészta maradék részét, és szórjuk meg a dióval.
  7. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 30–35 percig, amíg a tészta aranybarna lesz, a füge pedig kissé karamellizálódik.
  8. Langyosan vagy teljesen kihűtve tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?