A klasszikus hummusz egyik legszebb és legfinomabb változata a sült céklás verzió. Nemcsak élénk színével dobja fel az asztalt, hanem édeskés, földes ízével is különleges élményt nyújt. Egészséges, rostban gazdag, ráadásul gyorsan elkészíthető. Kiváló mártogatós zöldségek mellé, de pirítósra kenve vagy köretként is tökéletes választás.

1 adagban
| Tápanyag | Mennyiség |
|---|---|
| Kalória | 160 kcal |
| Szénhidrát | 14 g |
| Fehérje | 3 g |
| Zsír | 11 g – ebből telített: 2 g |
| Rost | 4 g |
| Só | <0,1 g |
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 2 fej cékla
- 1 ek tahini
- 1 citrom leve
- 2 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint

Elkészítés
- A céklát alaposan megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 45–60 perc alatt puhára sütjük. (Villával ellenőrizzük: akkor jó, ha könnyen beleszalad.)
- A megsült céklát hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és darabokra vágjuk.
- A céklát turmixgépbe vagy késes aprítóba tesszük a tahinivel, a citrom levével, az olívaolajjal, valamint sóval és borssal.
- Krémes állagúra pürésítjük. Ha túl sűrű, kevés vízzel vagy plusz olívaolajjal hígíthatjuk.
- Pirítóssal, friss zöldségekkel vagy pita kenyérrel tálaljuk.


