Sült oldalas fűszeresen

Az oldalas az egyik legnagyobb visszatérő, ha kiadós, laktató húsételekről van szó. Ez a változat kívül enyhén ropogós, belül pedig vajpuha – és a fűszerek pont azt a házias ízvilágot hozzák, amitől egy vasárnapi ebéd igazán emlékezetes lesz.

1 darab oldalasban

TápanyagMennyiség
Kalória473 kcal
Szénhidrát0 g
Fehérje26 g
Zsír40 g – ebből telített: 15 g
Rost0 g
1 g

Hozzávalók

  • 1,3 kg sertés oldalas (csonttal, darabolva) – kb 8 db jön ki belőle
  • 4 gerezd fokhagyma (zúzva) vagy 1 teáskanál fokhagyma granulátom
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál morzsolt majoranna
  • 1 evőkanál őrölt piros paprika
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kb. 100 ml víz a sütéshez

Elkészítés

  1. Az oldalas darabokat öblítsd le, papírtörlővel itasd le róla a nedvességet.
  2. Egy tálban keverd össze az olajat, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, köményt, majorannát és a pirospaprikát.
  3. Dörzsöld be alaposan a húsokat a fűszeres keverékkel. Hagyhatod pácolódni is így pár órát, de akár rögtön be is rakhatod sülni.
  4. A bepácolt oldalasokat tedd egy tepsibe vagy jénaiba, önts alá kb. 100 ml vizet, fedd le alufóliával.
  5. 160°C-ra előmelegített sütőben süsd lefedve 1,5 órán keresztül.
  6. Vedd le a fóliát, emeld a hőfokot 200°C-ra, és süsd további 20–30 percig, amíg szépen megpirul a teteje.

Vélemény, hozzászólás?