Sült répasaláta

Ez az egyszerű, de karakteres sült saláta igazi ínyenc fogás: a színes répák a sütőben karamellizálódnak a balzsamecettől, miközben a fenyőmag enyhén megpirul, és fantasztikus diós aromát ad a zöldségeknek. Egy tál színes boldogság – köretnek, salátának vagy önálló fogásként is megállja a helyét.

1 adagban

Kalória121 kcal
Fehérje3 g
Szénhidrát14 g
Zsír6 g – ebből telített: 0,4 g
Rost4 g
0,1 g

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 csokor színes répa mix (kb 500g)
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 25g fenyőmag
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeverésesnél 180°C).
  2. Készítsd elő a répát. Mosd meg alaposan a színes répákat. Ha zsengék, nem szükséges meghámozni őket. Vágd hosszában félbe vagy negyedbe (mérettől függően). Ha kisebbek, akkor hagyhatod egészben is.
  3. Egy tálban keverd össze a répát az olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal. Forgasd bele a fenyőmagot is, hogy az is bevonódjon az ízes olajos-ecetes keverékkel.
  4. Terítsd a répát és a fenyőmagot egy sütőpapírral bélelt tepsire, lehetőleg egy rétegben. Süsd kb. 25–30 percig, amíg a répa megpuhul és enyhén karamellizálódik, a fenyőmag pedig aranybarnára sül (figyelj, hogy ne égjen meg – ha nagyon pirulna, a végén letakarhatod sütőpapírral).
  5. Frissen a legfinomabb, langyosan tálalva, de hidegen is isteni. Díszítheted friss zöldfűszerekkel (petrezselyem, kakukkfű, menta), vagy meglocsolhatod még egy kevés extra balzsamecettel tálaláskor.

Vélemény, hozzászólás?