Ez az egyszerű, de karakteres sült saláta igazi ínyenc fogás: a színes répák a sütőben karamellizálódnak a balzsamecettől, miközben a fenyőmag enyhén megpirul, és fantasztikus diós aromát ad a zöldségeknek. Egy tál színes boldogság – köretnek, salátának vagy önálló fogásként is megállja a helyét.
1 adagban
Kalória | 121 kcal |
Fehérje | 3 g |
Szénhidrát | 14 g |
Zsír | 6 g – ebből telített: 0,4 g |
Rost | 4 g |
Só | 0,1 g |
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 1 csokor színes répa mix (kb 500g)
- 2 evőkanál balzsamecet
- 25g fenyőmag
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeverésesnél 180°C).
- Készítsd elő a répát. Mosd meg alaposan a színes répákat. Ha zsengék, nem szükséges meghámozni őket. Vágd hosszában félbe vagy negyedbe (mérettől függően). Ha kisebbek, akkor hagyhatod egészben is.
- Egy tálban keverd össze a répát az olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és borssal. Forgasd bele a fenyőmagot is, hogy az is bevonódjon az ízes olajos-ecetes keverékkel.
- Terítsd a répát és a fenyőmagot egy sütőpapírral bélelt tepsire, lehetőleg egy rétegben. Süsd kb. 25–30 percig, amíg a répa megpuhul és enyhén karamellizálódik, a fenyőmag pedig aranybarnára sül (figyelj, hogy ne égjen meg – ha nagyon pirulna, a végén letakarhatod sütőpapírral).
- Frissen a legfinomabb, langyosan tálalva, de hidegen is isteni. Díszítheted friss zöldfűszerekkel (petrezselyem, kakukkfű, menta), vagy meglocsolhatod még egy kevés extra balzsamecettel tálaláskor.
