Paradicsomsaláta

Nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűsítő, zamatos paradicsomsaláta, ami egyszerre frissít fel és dobja fel az étkezést. Ez a klasszikus változat lilahagymával, almaecetes-olívaolajos öntettel és friss zöldfűszerekkel készül – egyszerű, mégis tökéletes kiegészítője grillezett húsoknak, halaknak, vagy akár egy szelet jó kovászos kenyérnek. Ráadásul pár perc alatt elkészül, és még annál is finomabb, ha hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.

1 adagban

Kalória59 kcal
Fehérje1 g
Szénhidrát3 g
Zsír4 g – ebből telített: 0,1 g
Rost3 g
0,1 g

Hozzávalók:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 kis csokor friss petrezselyem (vagy 1 evőkanál szárított)
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A paradicsomokat mosd meg, majd karikázd vagy cikkezd fel ízlés szerint.
  2. A lilahagymát vékony szeletekre vágd, majd ha túl intenzív az íze, áztasd pár percre hideg vízbe, utána szűrd le.
  3. Egy nagy tálban keverd össze a paradicsomot és a lilahagymát.
  4. Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, almaecetet, az apróra vágott petrezselymet, az oregánót, valamint ízlés szerint sót és borsot.
  5. Öntsd az öntetet a salátára, majd óvatosan forgasd össze.
  6. Tálalás előtt hagyd állni 10–15 percet, hogy az ízek jól összeérjenek.

Vélemény, hozzászólás?