Frissítő, krémes, mégis könnyed – ez a málnás-pisztáciás torta igazi nyári kedvenc lehet, akár egy ünnepi alkalomra, akár csak egy vasárnapi desszertnek.
A teljes kiőrlésű rizsliszttel készült piskóta légies, a mascarponés-pisztáciás krém pedig tökéletesen harmonizál az édes-savanyú málnával. Az édesítést steviával vagy eritrittel oldjuk meg, így ez a torta nemcsak finom, de inzulinrezisztencia-barát is. Ha egy mutatós, mégis kiegyensúlyozott desszertet keresel, ami nem borítja fel a vércukorszinted, megtaláltad!
1 szeletben
Kalória | 240 kcal |
Fehérje | 7 g |
Szénhidrát | 12 g |
Zsír | 17 g – ebből telített: 8 g |
Rost | 2 g |
Só | 0,2 g |
Hozzávalók (8 szelethez)
A piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál teljes kiőrlésű barna rizsliszt
- Stevia cseppek (ízlés szerint, kb. 8-10 csepp)
- 1 tk vanília aroma
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 250 ml habtejszín (hideg)
- 250 g mascarpone
- 2–3 evőkanál 100% pisztáciakrém (ízlés szerint)
- Stevia cseppek vagy eritrit a krém édesítéséhez (ízlés szerint)
A töltelékhez:
- 250 g friss vagy fagyasztott málna
- Opcionálisan: cukormentes málnalekvár (1-2 evőkanál)
Elkészítés
Piskóta alap
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
- Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá.
- A sárgáját is verd fel, amíg nem lesz kicsit habos és világosabb színű
- A sárgájához add hozzá a vanília aromát, steviát, majd apránként keverd bele a rizslisztet és a sütőport. Óvatosan keverd össze, adhatsz hozzá egy kicsi fehérjehabot, hogy lazítsd.
- Óvatosan forgasd bele a teljes tojásfehérje habot.
- Egy nagyon levegős, könnyű masszát kell kapjál.
- Öntsd egy sütőpapírral bélelt, 20–22 cm-es tortaformába, és süsd kb. 15 percig, tűpróbáig.
- Hűtsd ki teljesen, majd vágd ketté.
Krém
- Verd fel a hideg habtejszínt kemény habbá.
- Egy másik tálban keverd össze a mascarponét a pisztáciakrémmel és az édesítővel.
- Forgasd bele óvatosan a habtejszínt. Hűtsd, amíg a piskóta kihűl.
Összeállítás
- Az alsó piskótalapot kend meg egy kevés cukormentes málnalekvárral (elhagyható).
- Kenj rá egy adag pisztáciás krémet, szórd meg málnával.
- Rétegezd tovább, majd a tetejét és oldalát vond be a maradék krémmel.
- Tetejét is díszítsd málnával.
